Dom Pszczelarza

Zapraszamy do uroczyska w Kamiannej,
gdzie Królową jest miododajna pszczoła.
 graf_4 Dom Pszczelarza PZP
Zakład Handlowo-Produkcyjno-Usługowy
w Kamiannej
(centrum konferencyjno-noclegowe)
Adres:
Kamianna 29,
33-336 Łabowa, pow. Nowy SączPełnomocnik Zarządu PZP Dyrektor: Pełnomocnik Zarządu

Telefon:
tel. + 48 (018) 474-16-77
tel./fax. 474-17-15E-mail: dompszczelarza@wp.pl

www.dompszczelarza.planty.pl

www.kamianna.com.pl

Kamianna zwana uroczyskiem natury, posiada wspaniały zupełnie unikalny mikroklimat.

Jeżeli wśród lasów i górskiego krajobrazu, chcecie się Państwo zupełnie wyciszyć, poznać przyjemność zdobywania przyjaznych i łagodnych podejść nagradzających Wasz wysiłek panoramą wspaniałego krajobrazu, to zapraszamy do Domu Pszczelarza.
Kiedy rankiem wyjdziecie na taras naszego domu, usłyszycie radosny świergot ptaków, brzęczenie pszczół, szum drzew i plusk górskiego strumienia.
W naszym domu czeka na Państwa rodzinna atmosfera i troskliwa opieka. Wasze dzieci, z dala od miejskich blokowisk, będą u nas radosne i szczęśliwe – tutaj zobaczą jak przyroda budzi się i zasypia, jak smakuje prawdziwy życiodajny miód.

W głębokiej ciszy, wszystkie wasze troski będą małe i odległe. Poznacie Państwo magię płonącego ogniska.

Przy czarce kamiańskiego miodu patrzeć będziecie jak ogień nostalgicznie pochłania drwa w kominku.

Tu nauczycie się słyszeć i rozumieć samych siebie. Spróbujcie, nic nie tracicie. Powiedzcie nam czy to prawda?

Zapraszamy na:

• pobyty grupowe (7-dniowe, 14-dniowe)
• wycieczki jednodniowe
• pobyty indywidualne
• pobyty rodzinne
• imprezy okolicznościowe
• sobotnio-niedzielne obiady połączone ze oprowadzaniem po okolicy
• szkolenia (posiadamy salę konferencyjną – multimedialną).
BAZA:

– 63 miejsca noclegowe. Każdy pokój z pełnym węzłem sanitarnym,
– jadalnia z domową kuchnią smaczną i obfitą,
– sala konferencyjno-weselna, sala telewizyjna,
– sklep z miodami i produktami pszczelimi,
– w piwniczce karcza z miodami pitnymi i innymi trunkami,
– na zewnątrz duży parking,
– przy potoczku zadaszona wiata góralska – grill,
– Muzeum pszczelarstwa,
– Zagroda Bartnika,
– malowniczy kościółek z rzeźbami miejscowego artysty,
– tuż obok domu wyciąg narciarski.

Cennik usług świadczonych przez Dom Pszczelarza w Kamiannej
Nocleg   25 – 45 zł od osoby
Wyżywienie całodzienne   25 – 33 zł od osoby,
w tym:
Śniadanie          8 zł od osoby
Obiad,         15 zł od osoby
Kolacja         10 zł od osoby
Obiadokolacja         17 zł od osoby
Zielona Szkoła pobyt   45 – 60 zł od osoby
Impreza weselna 110 – 150 zł od osoby
Grupy rekolekcyjne pobyt   48 – 60 zł od osoby
Usługa oprowadzania z przewodnikiem dla indywidualnych osób          3 zł od osoby
z degustacją
Usługa oprowadzania z przewodnikiem dla grup zorganizowanych          2 zł od osoby
z degustacją

Pszczelarzom należącym do Polskiego Związku Pszczelarskiego udzielana jest 10% zniżka.

Rys historyczny i teraźniejszość.

Pszczelarstwo ma w polskiej tradycji historię znacznie dłuższą od tysiącletniego państwa. Największe osiągnięcia w tej dziedzinie mają ścisłe powiązanie z działalnością księży i zakonników. W Kamiannej tę tradycję kontynuował z wielkimi sukcesami ks. dr Henryk Antoni Ostach, dr teologii, Prezes Honorowy Polskiego Związku Pszczelarskiego, Honorowy Prezydent Apislavii.

Po święceniach kapłańskich rozpoczął pracę duszpasterską w Studziannej. Cały czas jednak marzył, aby osiąść w takim terenie, w którym życie religijne i społeczne trzeba będzie budować od podstaw.

Cel ten osiągnął 8-go maja 1960 roku, kiedy otrzymał skierowanie z Kurii Tarnowskiej, do małej, zatopionej wśród gór i lasów miejscowości Kamianna, liczącej kilkadziesiąt osób. Ludzie tutaj żyli w bardzo trudnych warunkach środowiskowych, ale zawsze byli zjednoczeni z naturą. Młody ksiądz, który postanowił żyć w takich misyjnych realiach, stał się dla nich nie tylko ojcem duchowym, ale i mężem opatrznościowym.

Wydzierżawił od spółdzielni ,,Las” 100 pniową pasiekę, zdobył kwalifikacje mistrza pszczelarskiego, i rozpoczął na szeroką skalę działalność edukacyjną i propagatorską, ucząc okolicznych mieszkańców sztuki pszczelarskiej.

Działalność naukowa i edukacyjna wymagała zaplecza i bazy lokalowej.
W roku 1972 z inicjatywy ks. dra Ostacha, odbył się w Kamiannej, I-wszy Sądecki Dzień Pszczelarza, który dał początek cyklicznych, dwukrotnych w ciągu roku spotkań pszczelarzy i pasjonatów produktów pszczelich. Na tym spotkaniu zrodziła się inicjatywa budowy Domu Pszczelarza w Kamiannej.

Dzięki zaangażowaniu ks. Henryka w ideę budowy Domu Pszczelarza wpisali się pszczelarze z całej Polski. To z ich składek i cegiełek finansowych w 1983r. zbudowano Dom Pszczelarza.

Obiekt ten wybudowany wg najwyższych możliwych w tym czasie standardów, stał się bazą dydaktyczną dla uczniów szkół rolniczych, studentów i pszczelarzy. Powstaje w nim dział produkcji leków na bazie miodu i produktów pszczelich.

Prowadzone są prelekcje i pokazy promocyjne dla grup turystycznych, na których omawia się i prezentuje wartości lecznicze i odżywcze miodu i produktów pszczelich.

Z inicjatywy ks. dra Henryka Ostacha w Kamiannej zapoczątkowano apiterapię, (leczenie miodem i produktami pszczelimi) prowadzoną przez naukowców i lekarzy medycyny, różnych specjalności; między innymi: Prof. Artura Stojko, dra med. Jerzego Galę, lek. med. Kazimierza Pacha, lek. med. Barbarę Leszczyńską i innych.

Postać ks. dra H. Ostacha stała się znana wszystkim pszczelarzom w kraju i za granicą, czego dowodem było powołanie go w listopadzie 1981r., na Prezesa Polskiego Związku Pszczelarskiego.

Funkcję tę ks. dr Ostach funkcję przez 3 kolejne kadencje.
W tym okresie pszczelarstwo polskie wypłynęło na forum międzynarodowe, a produkty pszczele uzyskały rangę preparatów leczniczych.
W okresie 12 letniego przewodnictwa ks. dr Henryka Ostacha, Polskiemu Związkowi Pszczelarskiemu, Kamianna stała się stolicą polskiego pszczelarstwa, coraz częściej odwiedzaną przez pszczelarzy z zagranicy.

ZAPRASZAMY!!!
graf_2